De Zak

De Zak van Zuid–Beveland omvat grofweg de polders ten zuiden van de lijn 's Heerenhoek – 's Gravenpolder. Langs de Westerschelde liggen de oude kernpolders Borssele, Ellewoutsdijk, Baarland en Hoedekenskerke. Meer noordelijk bevindt zich de Poel; oorspronkelijk laaggelegen drassige graslanden omzoomd door meidoornheggen waar ooit turf gewonnen. 

Een gebied om van te houden

Over de oude spoorlijn tuft een stoomtrein, zo weggereden uit het verleden. Hobbelige weilanden omzoomd door hoog struikgewas, waaronder de uitbundig bloeiende meidoorn. Overal zingen vogels, fladderen vlinders en hier en daar kwaakt een kikker in een oude drinkput. De grazende koeien lijken hier weg te zijn gelopen uit een schilderij van Paulus Potter. In de grootste kronkels van oude slingerende dijkjes liggen soms glinsterende welen. Terwijl aan de rand van het gebied de veel strakkere en zwaardere zeedijken de Schelde trotseren. De Zak van Zuid-Beveland is een afwisselende lappendeken waar het verleden nog steeds overal zichtbaar is.

De geschiedenis

De Zak van Zuid-Beveland kent een lange en onstuimige geschiedenis. Hier drukten mens en water eeuwen hun stempel op het landschap.

De ligging

De Zak van Zuid-Beveland is een prachtig en uniek gebied, toch weet niet iedereen het te vinden. En dat is helemaal niet erg!

De beelden

De Zak van Zuid-Beveland is een heel gevarieerd gebied, heerlijke om te voet of met de fiets te verkennen. Neem alvast een kijkje.